Säkerhetsbälten
Säkerhetsbälte är ett bälte som skyddar passagerarna i en bil under en olycka. Säkerhetsbältet eller säkerhetsbältet har till uppgift att hålla en person i sitt säte. Detta förhindrar att den kastas genom bilen eller träffar vindrutan vid en kollision eller vid hård bromsning. Det är därför viktigt att ha säkerhetsbälten som fungerar väl. Forskning har till och med visat att man använder ett bra säkerhetsbälte minskar risken för en dödlig olycka med 20 till 55%. Kontrollera att säkerhetsbältet är slät och inte skadad. En vriden eller skadad rem kan snäppa vid en kollision. Fungerar inte ditt säkerhetsbälte ordentligt eller är det trasigt? Byt ut det omedelbart!
Svensk lag
I Sverige tillämpar lagen att alla som kör bil måste ha bilbälte. Detta gäller även för personer i baksätet. Barn som är kortare än 135 cm måste också ha en speciell skyddsanordning - babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol / kudde. Dessutom är det förarens ansvar att se till att passagerare under 15 år använder säkerhetsbältet. En förare som misslyckas med att göra vad han eller hon kan för att få personen under 15 år att använda säkerhetsbälte eller speciell skyddsanordning döms till böter. Detta gäller både bussförare och bilförare. En förare kan inte straffas för en passagerare som är 15 år eller äldre som inte bär bilbälte, men då är det passageraren själv som riskerar böter. Observera dock att om en person som sitter i baksätet kastas framåt med en kollisionsvikt på cirka 3 ton, hjälper det inte om personen som sitter framför använder sitt bälte eller inte. Hastigheten behöver inte vara högre än 40–50 km / h för att personen som sitter i framsätet ska dödas av den som kastas från baksätet. Sist men inte minst är böterna för dem som inte använder det befintliga säkerhetsbältet 1 500 SEK och 2 500 SEK om barn under 15 år sitter i bilen utan säkerhetsbälten.
Typer av säkerhetsbälten
Det finns olika typer av säkerhetsbälten. Det finns till exempel 2-punktsremmar, 3-punktsremmar och 4-punktsremmar. Ett 2-punktsbälte är ett bälte som bara är fäst runt sidan. Med detta bälte finns det ingen del som går från axeln till höften. 2-punktsbältet finns främst i äldre bilar. Idag har standardbilmodellerna ett 3-punktsbälte. Med ett 3-punktsbälte finns det en del från höften till axeln. Dessa är säkrare än tvåpunktsbältena. Dessutom finns det också 4-punktsbälte och fem, sex eller sju-punktsbälten. Dessa används främst i racerbilar. Dessa bälten finns i vår sportbältekategori .
Då är det också skillnad på ett statiskt säkerhetsbälte eller ett automatiskt säkerhetsbälte. Ett automatiskt säkerhetsbälte låses när spänningen släpps.
Byta ut säkerhetsbältet
Om bilbältet i din bil är defekt eller inte fungerar tillräckligt måste du byta ut det. Säkerhetsbältet är också en del av en APK-inspektion. Om bilen avvisas på bältet måste du också byta ut den. Om du byter ut bältet i ett garage kan kostnaderna bli enorma. Ibland mer än 3000 kronor. Som du kan se på vår webbplats kan du köpa ett nytt säkerhetsbälte för några dollar. Om du ska byta ut säkerhetsbältet själv kommer det att göra en enorm kostnadsskillnad.
Är säkerhetsbältet för kort? Då kan du förlänga detta med en så kallad säkerhetsbälteförlängare. Du sätter in bältesförlängaren i bältets mottagare, vilket gör det längre. I Nederländerna är det dock förbjudet att använda den med ett barnstol .
Köpa säkerhetsbälte
Att köpa bilbälte går snabbt och enkelt hos Winparts. Men du kan också komma till oss för andra produkter för din bil. Tänk på armstöd , bilstolsöverdrag , rattöverdrag , kuddar och säkerhetsbältesöverdrag .